تاجگوهر خدادادکوچکی (خانم خادم)،در نشست رسانهای تاکید داشت که همکیشان برای کارهای خود تنها به شعبه حل اختلاف ویژه زرتشتیان مراجعه کنند. چون برخی قوانین در آییننامه احوال شخصیه زرتشتیان وجود دارد که ما با حساسیت آن را دنبال میکنیم.
گزارش نخستین نشست رسانهای که به درخواست شعبه حلاختلاف زرتشتیان برگزار شد در پایین آورده شده است.
فرهاد کاویانیگوهری در آغاز نشست گفت: ریاست شعبه شورای حلاختلاف زرتشتیان تهران شعبه 2637 اکنون بر دوش تاجگوهر خدادادکوچکی (خانم خادم) است.
موبد هرمز خسرویانی نخست از رسانهها خواست تا با تاریخچه تشکیل شعبه حل اختلاف زرتشتیان آشنا شوند.
تاریخچه شورای حلاختلاف تهران
فرهاد کاویانیگوهری، مسوول دفتر شعبه، تاریخچه شکلگیری شورای حلاختلاف تهران ویژه زرتشتیان را این گونه بیان کرد: در نخستین روزهای تشکیل این شعبه که در تاریخ دوشنبه 24 آذرماه 1399 خورشیدی در طبقهی فوقانی دبیرخانه انجمن زرتشتیان تهران گشایش یافت. موبد مهربان فیروزگری، در جایگاه رییس شعبه، تاجگوهر خدادادکوچکی (خانم خادم)، فهیم فرهادی بهعنوان هموندان اصلی و فرهاد کاویانیگوهری در سمت مسوول دفتر شعبهی شورای حلاختلاف تهران ویژه زرتشتیان منصوب شدند. با استعفای موبد مهربان فیروزگری و فهیم فرهادی پس از فراخوان همگانی موبد هرمز خسرویانی بهعنوان هموند اصلی برگزیده شد و جانشین یکی از این دو تن شد ولی تایید حکم هموندی ایشان از سوی قوهقضاییه در حال انجام است.
وی درباره قانون احوال شخصیه زرتشتیان در این نشست چنین گفت: احوال شخصیه زرتشتیان ایران به دو گونه نوشته شده است. یکی برای پیش از سال 1386 تنظیم شده و دیگری برای بعد از سال 1386 تنظیم شده است که با توجه به تاریخ درگذشت شخص زرتشتی برابر آن قانون انحصار وراثت اعمال میشود.
تاجگوهر خدادادکوچکی (خانم خادم)، فرنشین شعبه حلاختلاف زرتشتیان 2637 درباره تشکیل این شعبه اینگونه گفت: تاریخچه درست شکلگیری آن برای من کاملا مشخص نیست ولی سه سال است که من در این شعبه مشغول هستم. حکم ما را از سوی شورای کل حلاختلاف در تالار خسروی به من و فهیم فرهادی و موبد مهربان فیروزگری دادند و از آن زمان این شعبه در طبقه بالای انجمن زرتشتیان تهران دایر است. در زمان دادن حکم معاون غلامحسین اژهای به همراه اسفندیار اختیاری، نماینده دورهای گذشته زرتشتیان در مجلس آمدند و حکم ما را دادند. اسفندیار اختیاری 9 سال تمام به همراه من و فهیم فرهادی برای گشایش این شعبه بسیار زحمت کشید. دلیل اینکه چرا دوشنبهها این دفتر دایر است را نمیدانم. در آغاز در اندیشه من این بود که تنها باید به انحصار وراثت بپردازم. برخی از همکیشان که میدانند اینجا شعبه حلاختلاف است به اینجا مراجعه میکنند، ولی برخی که نمیدانند به شعبههای دیگر میروند. البته کسانی هم که به شعبههای دیگر رفتند سرانجام نامه درخواست آنها به این شعبه میآید تا مواردی را که برای ارث در احوال شخصیه زرتتشتیان آمده از سوی فرنشین انجمن زرتشتیان تهران به آنها پاسخ داده شود. پس از چندی که از باشندگیم گذشت، تازه متوجه شدم که کار گسترش یافته و تنها انحصار وراثت نیست، بلکه دعوای ملکی، دعوای ارث، دعوای خانوادگی و … هم هست. البته من پیشتر هموند انجمن زرتشتیان تهران و مسوول حقوقی انجمن بودم. آن زمان بحث طلاق هم بود ولی در اینجا من تعجب کردم. موبد مهربان فیروزگری بههیچعنوان اهل نوشتن طلاق نبود و امضا نمیکرد و زن و شوهر برای طلاق به دادگاه میرفتند. ما کلمه طلاق را نمینوشتیم بلکه مینوشتیم آن دو باهم سازش ندارند.
فرهاد کاویانیگوهری، مسوول دفتر: پیش از تشکیل این شعبه 2637 همکیشان برای کلیه کارهای حقوقی خود به شعبههای دیگر در سطح شهر میرفتند و درنهایت نامه انحصار وراثت آنها به انجمن میآمد که فرنشین انجمن زرتشتیان با توجه به احوال شخصیه به آن پاسخ میداد ولی در مورد مسایل دیگر حفوقی کار به دادگاه میرفت. از سال 1399 که این شورا تشکیل شد تا کنون اگر بخواهیم آمارکارهایی که انجام دادیم را بگویم به شکل زیر است:
دربارهی انحصار وراثت سال 1400 ده مورد، سال 1401 چهلوچهار مورد، سال 1402 چهل مورد و در سال 1403 تا این لحظه 12 مورد پرونده داشتیم. در مورد طلاق یک مورد داشتیم که بهعنوان عدم سازش به دادگاه فرستادیم و هشت مورد تا این زمان پرونده شکایت داشتیم.
آیا شورای حل اختلاف زرتشتیان تهران به کلانتری هم مواردی برای مراجعه داشته است؟
فرهاد کاویانیگوهری: شورای حلاختلاف به کلانتری مراجعه نمیکند و تنها به رفع دعوای بین دو طرف می پردازد.
موبد هرمز خسرویانی درباره وظایف قانونی شورای حلاختلاف اینگونه گفت:
- کلیه امور مدنی و حقوقی
- کلیه جرایم قابلگذشت
- جنبه خصوصی جرایم غیر قابلگذشت
- اختلاف در اصل نکاح، اصل طلاق، فسق نکاح رجوع نسب
- اختلاف در اصل طرفیت وصیت تولیت
- و…
اصلا شورای حلاختلاف به کلانتری مراجعه نمیکند. این شورا از هر دو طرف دعوا دعوت میکند و سخن هر دو را میشنود و به سمت حلاختلاف دو طرف گام برمیدارد ولی حق دادن حکم ندارد.
فرهاد کاویانیگوهری، درباره قانون انحصار وراثت گفت: ما دو قانون داریم یکی برای پیش از سال 1386 است و قانون دیگر برای بعد از سال 1386 است و از سال 1386 به بعد دیگر پسر و دختر به یک نسبت مساوی ارث میبرند ولی در قانون پیش از سال 1386 پسر دو برابر دختر سهم میبرد. تفاوت ما با دیگر شعبههای حلاختلاف در همین ماده 52 احوال شخصیه است که در این شعبه 2637 ما آن را رعایت میکنیم. در این ماده آمده است اگر فرزندی پیش از پدر و مادر فوتشده باشد پس از درگذشت پدر و مادر در موقع تقسیم ارث درصورتیکه از آن فرزند درگذشته، همسر و فرزندی باقیمانده باشد، سهم آن فرزند به همسر و فرزندان وی تعلق خواهد گرفت و در صورت نداشتن فرزند برابر ماده 53 ارث میبرد. درحالیکه در احوال شخصیه مسلمانان اینگونه نیست و شعبههای حلاختلاف دیگر به این ماده توجه نمیکنند و حق همسر و فرزند شخص درگذشته پایمال میشود. وی در ادامه گفت ما مواردی داشتیم که به این مشکل برخوردند و دیگر کاری از دست ما برنمیآید و تنها راهنمایی که کردیم این بود که به دادگاه بروید و شکایت کنید.
موبد هرمز خسرویانی: هدف از تشکیل شعبه حلاختلاف زرتشتیان همین احوال شخصیه بود. در مورد انحصار وراثت ما با مسلمانها تفاوت داریم. برای زرتشتیان پیگیریهایی جهت تشکیل شورای حلاختلاف زرتشتیان انجام شد تا موارد به شکل تخصصی بررسی شود. البته همکیشان میتوانند به هر شعبهای که خواستند بروند، ولی شعبه حلاختلاف زرتشتیان برای همکیشان بهتر است تا با داشتن دانش درباره احوالِ شخصیه زرتشتیان حق آنها پایمال نشود.
آیا با شورای حل اختلاف زرتشتیان دیگر شهرها در پیوند هستید؟
تاجگوهر خدادادکوچکی (خانم خادم)،: بله ما با یزد، کرمان در پیوند هستیم.
آیا ما شورای حل اختلاف مادر که تمام این شوراها زیر نظر آنها باشد داریم؟
فرهاد کاویانیگوهری: خیر شورای حلاختلاف هر استان مستقل هستند و زیر نظر قوه قضاییه فعالیت میکنند.
وی در ادامه افزود، در زمان تشکیل شورای حلاختلاف زرتشتیان تهران، این شورا سه تن هموند داشت که یکتن فرنشین بود و دو تن دیگر هموند بودند و یک مسوول دفتر داشت که هموند بهحساب نمیآمد که میتوان گفت 1+3 ولی اکنون دو هموند دارد که یکی فرنشین است و دیگری هموند و یک مسوول دفتر یعنی 1+2 هستند. شرایط هرکدام هم با یکدیگر تفاوت دارد.
درباره چگونگی گزینش هموندان بگویید؟
ما نخست در فرخوانی از افراد علاقهمند که شرایط را داشته باشند خواستیم تا نامنویسی کنند که هفت تن نامزد شدند و از بین آنها چهار نفر پذیرفته شدند و در فراخوان جدید از بین نامزدها موبد هرمز خسرویانی به گروه افزوده شدند.
باشندگی هموندان برای چه مدت است؟
فرهاد کاویانیگوهری: دایمی است و بستگی دارد به خود فرد که استعفا بدهد.
شرایط هموندی چگونه است؟
- تابعیت جمهوری اسلامی
- اعتقاد و التزام عملی به قانون اساسی
- حسن شهرت به امانت و دیانت و صحت عقل
- عدم اعتیاد به مواد مخدر یا روانگردان یا سکرآور
- دارای کمینه 35 سال تمام
- داشتن کارت پایان خدمت یا معافیت از خدمت
- داشتن مدرک کارشناسی برای هموندان شوراهای حلاختلاف شهر
- متاهل بودن
- نداشتن سابقه محکومیت موثر کیفری و عدم محرومیت از حقوق اجتماعی
در ادامه نشست فرهاد کاویانیگوهری تنها درخواستی که داشت و روی آن اصرار داشت این بود که از تمام رسانهها درخواست دارم که این احوال شخصیه را در تارنمای خود برای خواندن همکیشان قرار دهند تا همگان از موارد آن آگاه شوند تا حقی از آنها پایمال نشود.
فرنشین شورای حل اختلاف زرتشتیان در ادامه نشست گفت: در این شعبه حساسیتی که وجود دارد روی این است که حق کسی پایمال نشود و ما در این شعبه تمام کوشش خودمان را خواهیم کرد. ما کاملا کنکاش میکنیم و باید باملاحظه پیش برویم.
اگر نتوانید ثابت کنید که شخص راست میگوید یا خیر از کدام مرجع قانونی یاری میگیرید؟
تاجگوهر خدادادکوچکی (خانم خادم): ما خودمان دقت میکنیم تا این اتفاق روی ندهد. تنها یک مورد بود که از یک شعبه دیگر آمده بود و خواستند که نامه انحصار وراثت سریعتر امضا شود. در آن نامه پرسش شده بود آیا به این فرد ارث تعلق میگیرد یا خیر که به دست فرنشین انجمن رسیده بود و آنجا رسیدگی شده بود.
آیا نباید انجمن نامههایی که به شورای حل اختلاف مربوط است را به این شورا بفرستد؟
موبد هرمز خسرویانی: درست است ولی چون ما تنها روزهای دوشنبه هستیم و آنها شتاب داشتند. برای همین فرنشین انجمن به کار آنها رسیدگی کرد و پاسخ داد.
موبد هرمز خسرویانی در ادامه افزود، علت اینکه این مشکلات پیش میآید این است که افراد همکیش هنوز از وجود این شورا آگاهی ندارند و این بر دوش رسانههای زرتشتی است تا به آگاهی همکیشان برسانند که چنین شورای وجود دارد. ما به شوراهای حلاختلاف دیگر هم گفتیم که همکیشان را به این شورا راهنمایی کنند.
آیا انجمن زرتشتیان در مواردی که با مستاجران خود به مشکل برمیخورد به شما مراجعه میکند؟
بله برای مواردی به ما مراجعه کردند.
اگر شخصی مسلمان شده باشد در این شورا به مشکلشان رسیدگی میشود؟
فرهاد کاویانیگوهری: این شورا تنها برای حل اختلاف کسانی است که هر دو طرف زرتشتی باشند. بر اساس قانون، اینجا شورای حلاختلاف شعبه 2637 ویژه زرتشتیان است و تنها به شکوایههایی که از سوی زرتشتیان باشد رسیدگی میشود. برای انحصار وراثت تنها شخص درگذشته اگر زرتشتی باشد ما به آن رسیدگی میکنیم.
آیا اگر یک نفر در خانواده یک زرتشتی مسلمان باشد تمام ارث به او خواهد رسید؟
فرهاد کاویانیگوهری: در ماده 881 مکرر اینگونه بود که با پیگیری اسفندیار اختیاری آن ماده فعلا اجرا نمیشود.
وکیل یا مشاور حقوقی هم در اینجا دارید که همکاری کند؟
فرهاد کاویانیگوهری: خیر ما شورای حلاختلاف هستیم و تنها نظرمان را بیان میکنیم ما شعبهای از قوه قضاییه هستیم. ولی وکلای هر دو طرف میتوانند به اینجا بیایند. هیچ شورای حلاختلافی حق امضای حکم قضایی ندارد و تنها قاضی میتواند این کار را انجام دهد.
تاجگوهر خدادادکوچکی (خانم خادم): اکنون من از سوی شورای حلاختلاف امضا میکنم و مهر میزنم. ولی حکم صادر نمیکنیم و صدور حکم کار قاضی است.
موبد هرمز خسرویانی: این را بگویم تمامکارها را شعبه انجام میدهد و حکم را قاضی امضا میکند.
تاجگوهر خدادادکوچکی (خانم خادم)، در ادامه گفت: این کار سخت و پردردسری است امیدوارم حکم موبد خسرویانی تایید شود و ما با فرهاد کاویانیگوهری و موبد سه نفر بشویم چون از بامداد تا پسین ما با هزاران درخواست روبهرو هستیم و برابر قانون این کار افتخاری است و اینکه بخواهیم یک روز دیگر هم بیاییم دیگر هیچکدام از ما توان نداریم.
فرهاد کاویانیگوهری در ادامه سخنان فرنشین این شورا افزود: در مورد شورای حلاختلافی که در مجتمعها هستند بر اساس ساعت کاری پاداش میگیرند و کارکنان حقوقبگیر نیستند و هرچند وقت یکبار به آنها برابر ساعت کاری که انجام میدهند پاداش تعلق میگیرد ولی در مورد شعبه 2637 زرتشتیان چون در مکان انجمن است اینگونه نیست و ما تنها روزهای دوشنبه از ساعت 9 تا 12 در خدمت همکیشان هستیم.
موبد هرمز خسرویانی از روی یک برگه اینگونه خواند، عضویت در شورا افتخاری است. لیکن قوه قضاییه بهتناسب فعالیت و میزان همکاری قضات و کارکنان شورا پاداش مناسب پرداخت میکند.
در پایان بازهم فرهاد کاویانیگوهری برای چندی بار تاکید کرد: هموندان ما بدانند برای حل مشکلات همکیشان شعبه 2637 شورای حلاختلاف زرتشتیان تهران وجود دارد و ما روزهای دوشنبه از ساعت 9 تا 12 آماده خدمترسانی به مراجعهکنندگان هستیم و این شورا در طبقه دوم انجمن زرتشتیان تهران قرار دارد.
برای آگاهی بیشتر درباره شورای حلاختلاف زرتشتیان و آییننامه احوال شخصیه به پیوندهای زیر مراجعه کنید:
همه چیز درباره احوال شخصیه زرتشتیان ایران
آیین گشایش شعبه شورای حلاختلاف ویژه زرتشتیان در تهران
ارایه خدمت شورای حلاختلاف زرتشتیان تهران
نشست رسانهای شعبه حلاختلاف زرتشتیان تهران روز دوشنبه 26 شهریور 1403 در دفتر این شورا با باشندگی، تاجگوهر خدادادکوچکی (خانم خادم)، فرنشین شورا، موبد هرمز خسرویانی، هموند شورا و فرهاد کاویانیگوهری، مسوول دفتر ساعت 10 بامداد آغاز شد و تا ساعت 11:15 ادامه داشت.
انجمن زرتشتیان تهران
فرهاد کاویانیگوهری، مسوول دفتر شورای حل اختلاف زرتشتیان تهران
تاجگوهر خدادکوچکی، جانشین فرنشین شورای حلاختلاف زرتشتیان تهران
دفترچه احوال شخصیه زرتشتیان
موبد هرمز خسرویانی، هموند شورای حلاختلاف زرتشتیان
فرتور از همایون مهرزاد است.
2393
6 پاسخ
از لطف و بزرگواری سرکار خانم خادم، و جناب آقایان موبد خسرویانی و کاویانیگوهری که بیچشمداشت در راستای حفظ احوال شخصیهی زرتشتیان فعالیت میکنند بسیار سپاسگزارم.
امیدوارم که همیشه تندرست و سربلند باقی بمانید.
با سپاس از گزارش، دفترچه ایی که در چند عکس نشان داده شده است به احتمال زیاد همان احوال شخصیه ایی است که در سال 1386 تصویب شده است. این احوال شخصیه به طور درستی منتشر و در دسترس عموم قرار گرفت.
اما در طول سال های بعد گفته می شد که احوال شخصیه در حال بازبینی است! اما متاسفانه گزارشی از این بازبینی یا متن نهایی آن به نظر نمی رسد که منتشر شده باشد. اگر در طول این سال ها بندها یا ماده هایی تغییر کرده اند، ایا بهتر نیست که منتشر و در دسترس عموم قرار گیرد؟
معمولا وقتی که قوانین بازبینی می شوند باید به آگهی عموم رسانده شود و زمان باطل شدن قانون قبلی و اجرای قانون جدید نیز آگاهی رسانی شود.
خدا قوت به خانم خادم و سایر هموندان شورای حل اختلاف.
“آنها شتاب داشتند. برای همین فرنشین انجمن به کار آنها رسیدگی کرد و پاسخ داد.”
معمولا دعواهای حقوقی ماه ها طول میکشد. چگونه شتابی بوده که نتوانستند چند روز صبر کنند. این بدعت خوب نیست که فرنشین انجمن شورای حل اختلاف را دور زده و راسا به موضوعات حقوقی پاسخ دهد.
گزارش را خواندم در تاریخچه شکل گیری شورا نامی از دکتر رستم خسرویانی، رییس وقت انجمن برده نشد شروع کار در دوره ریاست ایشان بوده و ایشان این دفتر را برای برگزاری جلسه های مشاوره مطابق با آیین نامه قوه قضاییه تجهیز و آماده سازی کرد و در دورهای که خودشان ریاست نداشتند به بهره برداری رسید و شورای حل اختلاف شعبه زرتشتیان تهران کار خود را اغاز کرد. تلاش های نیک ارزشمند هستند گرامی بداریم
با جناب آشنا موافقم یادم میاد فراخوان عضویت شورا اردیبهشت 96 منتشر شد یعنی زمان ریاست دکتر رستم خسرویانی و خانم خادم در آن دوره عضو هیات مدیره بودند و باید کامل در جریان امور بوده باشند