لوگو امرداد
امروز دین ایزد بیست‌وچهارم گاهشمار زرتشتی؛ 22 خوردادماه خورشیدی

گرامیداشت روز جهانی مبارزه با کار کودکان

روز جهانی مبارزه با کار کودکامروز پیروز و فرخ روز دین، 24 خوردادماه سال 3759 زرتشتی، شنبه 22 خوردادماه 1400 خورشیدی، 12 ژوئن 2021 میلادی

سازمان بین‌المللی کار (ILO) روز ۲۳ خرداد برابر با ۱۲ ژوئن را روز جهانی مبارزه با کار کودک با هدف آگاه‌سازی و فرهنگ‌سازی در جامعه در راستای جلوگیری از گسترش کار برای کودکان نامگذاری شده است. شعار این سازمان برای سال۲۰۲۰ «محافظت از کودکان کار در برابر بحران کرونا» انتخاب شده است.

سازمان جهانی کار، از سال ۲۰۰۲ بر گستره جهانی کار کودک و اقدامات و تلاش‌های مورد نیاز برای از میان برداشتن آن تمرکز کرد. سزاوار همکاری دولت‌ها، کارفرمایان و سازمان‌های کار، جامعه مدنی و میلیون‌ها انسان از سراسر جهان است تابتوان برای کمک به‌کارگران کودک کارآمد بود.

«کودک کار» کودکی است که به‌یکی از اشکال کار «سبک/ سخت» و «داوطلبانه/ اجباری» جهت کسب درآمد و نه‌کسب توانمندی اشتغال دارد. منظور از “کار کودک” درگیر شدن کودکان در آن دسته از فعالیت‏‌های اقتصادی است که مانع تحصیل، آموزش و امکانات اولیه‌ رشد فردی و اجتماعی‏ آنان می‏‌شود و با آسیب و بهره‌کشی همراه است. در جهان، شمار زیادی از کودکان در مشاغل خانگی بدون مزد یا با مزد در خانه فرد ثالث یا کارفرما مشغول هستند. این کودکان نسبت به استثمار بسیار آسیب‌ پذیرند. کار آنها اغلب از نگاه جامعه مخفی است، احتمال دارد این کودکان منزوی شوند. موارد اذیت و آزار کودکان در کار خانگی واقعیت تلخی است که متأسفانه رواج فراوان دارد.

«کار کودک» به‌معنای کاری است که برای کودکان در گروه‌های سنی معین ممنوع است. کاری است که توسط کودکان زیر حداقل سن قانونی معین انجام می‌گیرد و یا به‌دلیل ماهیت یا شرایط خاص، آن کار برای کودکان غیرقابل پذیرش است.
امروزه در سراسر جهان، بیش از ۲۰۰ میلیون کودک کار شناسایی شده‌اند که بسیاری از آنها به‌کار تمام‌وقت اشتغال دارند. این کودکان مدرسه نمی‌روند و وقت کمی‌ برای بازی دارند و یا اصلاً چنین وقتی ندارند. اغلب این کودکان از تغدیه و مراقبت مقتضی برخوردار نیستند و در کل از امکان و فرصت کودک‌بودن محروم هستند. بیش از نیمی ‌از این کودکان، در معرض بدترین اشکال کار کودک هستند که از جمله به‌کار در محیط‌های خطرناک، بردگی یا دیگر اشکال کار اجباری، فعالیت‌های غیرقانونی مانند قاچاق مواد مخدر و فحشاء و نیز مشارکت در مخاصمات مسلحانه اشاره شده است.

عوامل اثرگذار بر کار کودکان:
موضوع کودکان کار موضوع نسبتا پیچیده‌ای است و عوامل گوناگونی در آن اثرگذار هستند.از جمله:
• ساختار خانواده
• فقر
• تغییرات اقتصادی ناگهانی ناشی از جنگ و …  که کوچیدن به‌کشورهای همسایه برای کار بادستمزد بیشتر  را در پی دارد.
• هزینه تحصیل و نظام آموزشی نادرست

اقدامات سازمان جهانی کار در زمینه مقابله با کار کودک:
اقدام سازمان جهانی کار در مورد مقابله با کار کودک طی چهار دهه اخیر گسترش زیادی داشته و پیشرفت‌های مهمی ‌از زمان انتشار اولین گزارش جهانی درباره این موضوع حاصل شده است. با این وجود چالش اصلی سازمان جهانی کار، نحوه تعامل با نظام‌های ملی و حمایت از آنها برای مقابله با کار کودک و محو قطعی آن در جهان است. برخی از مهم‌ترین اقدامات سازمان جهانی کار در زمینه مقابله با کار کودک عبارتند از:
– تلاش برای تصویب جهانی کنوانسیون‌های این سازمان در زمینه کار کودک
– تضمین تمرکز جدید بر راهبردها و برنامه‌های ملی برای ارتقای رویکردی جامع در زمینه اصول و حقوق مبنایی کار
– توسعه زمینه‌های مبارزه با عوامل ریشه‌ای کار کودک
– تثبیت حداقل سن پذیرش برای استخدام و تعیین سن آموزش اجباری
– توسعه امنیت و سلامت محیط کار برای همه کارگران، با لحاظ اقدامات حفاظتی ویژه برای کودکان در سنین میان حداقل سن استخدام و سن ۱۸ سال و ارائه فهرست جامعی از کارهای خطرناک کودکان
– ارتقا و توسعه عملکرد نهادها و مکانیزم‌های نظارتی مانند دادگاه‌ها، ادارات پلیس و غیره بر اعمال موثر حقوق مبنایی در محیط کار از جمله حمایت علیه کار کودک
– توسعه مستمر مشارکت راهبردی و فعال در سطوح جهانی، ملی و محلی و ارتقای جنبش جهانی علیه کار کودک
– توسعه و انتقال رویه‌های مطلوب که واجد نتایج پایدار بوده‌اند.

دین ایزد

دین، نام روز بیست‌و‌چهارم از هر ماه در گاهشمار زرتشتی است و نگهبانی روز بیست‌وچهارم ماه به ایزد دین سپرده شده است. دین نام ایزدی از ایزدان آیین زرتشتی، نگهبان خامه هست. در این روز فرزند به درس و آموزگار سپرند. …

ابوریحان بیرونی در پهرست نام‌های روزهای ایرانی نام این روز را «دین» و در سغدی هم «دین» و در خوارزمی نیز «دین» یاد کرده است. دین که از واژه‌ی دئنا گرفته شده به چم سروش كه همان وجدان آمده است.

نگرشی درونی  که از سوی اهورامزدا در نهاد هر آدمی مى‌باشد، تا در زندگی با نیروی آن بتواند راه راست و درست را یافته و در آن گام بردارد.

در سانسکریت و گات‌ها و دیگر بخش‌های اوستا بارها واژه‌ِ «دئنا» آمده كه هشت بار مى‌شود. دین در گات‌ها به چم‌های گوناگون کیش، و آیین و سروش و … معنا شده است.

فردوسی پیرامون این ایزد می‌سراید:

«همه مردمی باید آیین تو /

همه  رادی و راستی دین تو»

مسعود سعد پیرامون آن می‌سراید:

«دین‌روز ای روی تو آکفت دین

می خور و شادی کن و خرم نشین».

به اشتراک گذاری
Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترین ها
1403-01-30